Stoppen met sociale media: waarom ik het heb verwijderd
Van nature zijn we als mens nieuwsgierig en vergelijken we onszelf automatisch met anderen om ons heen. Dit is helemaal niet erg, zolang je eigenwaarde er maar niet onder lijdt. Social media is het perfecte medium om je met anderen te vergelijken en om te bekijken wat anderen aan het doen zijn. Sommigen onder ons zeggen dat ze de kracht hebben om hun eigenwaarde hier niet onder te laten lijden en alle posts filteren. Ik kan dat niet. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om te stoppen met social media. In deze blog leg ik je uit waarom ik aan social media ben begonnen, waarom ik ermee ben gestopt en hoe ik dit heb gedaan.
Starten met social media
Ik heb zeven jaar geleden een account aangemaakt op Facebook omdat iedereen dat deed. Hyves (ken je dat nog?) was toen al een beetje old-school, dus als je contacten wilde onderhouden werd je lid van het sociale medium met het blauwe logo. In de loop van de jaren werden Twitter, Snapchat, Instagram en Pinterest aan mijn social media verzameling toegevoegd, maar ik deed er weinig mee. Ik was vooral nieuwsgierig naar wat anderen op deze mediums plaatsten.
Mijn nieuwsgierigheid zorgde er voor dat ik gedurende een aantal jaar op de automatische piloot zo’n 10-15 keer per dag op social media keek, waaronder berichten van volgers, advertenties, nutteloze filmpjes en een heleboel selfies. Ik besteedde er met gemak 2-3 uur per dag aan. Je zou kunnen zeggen dat social media voor mij een dagbesteding was geworden. Geen waardevolle dagbesteding en eentje waardoor mijn eigenwaarde een enorme opdonder heeft gekregen.
Irritaties door social media
Ik was een aantal maanden bewust van het feit dat social media mij irritaties opleverde; mensen zeiden wat ze dachten zonder rekening te houden met gevoelens van anderen, mensen gebruikte social media om zichzelf op te hemelen en adverteerders overweldigde mij met reclame. Deze irritaties accepteerde ik omdat ik mezelf wilde blijven vergelijken zodat ik wist dat ik aan de “normale maatstaf” voldeed. Ook was er steeds meer nepnieuws te vinden.
Natuurlijk zijn er mensen die op social media een ander doel nastreven; het accepteren zoals je bent of het bespreken van taboes. Echter was dit voor mij niet voldoende om alle negativiteit op social media te accepteren.
Bekijk hier een fragment van de uitzending van Jinek over social media.
Geregeld zat ik op de bank vol frustratie omdat ik geen nieuwe likes, reacties of volgers had gekregen. Ik plaatste zo nu en dan een foto, quote of verhaal, maar kreeg geen respons. Wel zag ik dat mensen het in grote getallen bekeken. Ze waren nieuwsgierig. Aangezien social media voor mij een medium was voor interactie, voelde ik me net een aapje in een kooi. En af en toe klom ik uit de kooi om de andere aapjes te bekijken. Ja, ik deed precies hetzelfde als alle anderen en en ik voelde me er ontzettend naar onder.

Stoppen met social media is lastig
Twee weken geleden was de maat vol; ik wilde af van het vergelijken en het zijn van een nieuwsgierigheid en de druk om dingen te posten (omdat er anders geen interesse wordt getoond in de vorm van likes, reacties en volgers). Ik heb direct mijn Instagram, Snapchat en Pinterest account verwijderd, mijn Facebook account (dat toch al dood was) gedeactiveerd samen met Twitter. Het was lastig, want wie zou me dan het gevoel geven dat ik goed genoeg was? Juist, ik zelf.
De eerste paar dagen was het moeilijk. Ik keek vaak automatisch op mijn telefoon en had de drang om weer een account aan te maken voor de bevestiging. Tegelijkertijd merkte ik dat ik veel tijd over had en niet wist wat ik hiermee aan moest; social media was een nutteloze dagbesteding waar veel tijd naar toe was gegaan.
Aangezien mijn partner er hetzelfde in stond en ook social media had verwijderd was het makkelijker voor mij om het stoppen met social media vol te houden. En ik ben ontzettend blij dat ik het heb gedaan!
Er zijn veel apps gelinkt aan social media, zoals Spotify. Houd hier rekening mee als je ze verwijderd door een ander persoonlijk account aan te maken met je e-mailadres.
Nu ik ben gestopt met social media
Nu ik ruim twee weken heb besloten te stoppen met social media, merk ik dat ik dichterbij mezelf ben gekomen. Ik weet beter wat mijn eigen mening is, hoe mijn lichaam aanvoelt en waar mijn grenzen liggen. Daarnaast ervaar ik ontzettend veel rust, niet alleen in de tijd die ik over heb, maar ook inmijn hoofd. Ik wordt niet meer gestoord door het verlangen naar notificaties of door irritante geluiden, trillingen, advertenties of duizenden selfies met filters.
Het stoppen met social media raad ik iedereen aan, gestresst of niet, jong of oud. Ga bij jezelf na wat social media voor impact heeft op jou, zowel positief als negatief. Wees eerlijk naar jezelf. Probeer eens te stoppen met social media. Wie weet ervaar jij het net zo positief als ik.
Tips voor het stoppen met social media
Wil je graag stoppen met social media? Dan heb ik nog een aantal tips voor je.
- Verwijder alle acounts in een keer
- Verwijder ook de apps op je telefoon
- Zoek gelijkgestemden voor steun (blogs, ouders, partner)
- Als je in verleiding komt onderzoek dan waarnaar je precies verlangt
- Zoek afleiding, start bijvoorbeeld een hobby
- Wees niet teveel bezig met het stoppen met social media, dit kan zorgen dat je er juist weer mee begint
Er zijn ook ondernemers onder ons die social media nodig hebben voor het verkrijgen van klandizie. Zij, die willen stoppen met social media, zitten met een lastig dilemma. Bij Facebook is het namelijk niet mogelijk om enkel een bedrijfsaccount aan te maken. In deze situatie zou je als ondernemer een profiel aan kunnen maken met de bedrijfsnaam als naam van het profiel. Verwijder in ieder geval alle social media applicaties op je telefoon en/of tablet, zodat je niet constant in verleiding wordt gebracht. Tijdens werktijd kun je via de computer de social media accounts beheren, bijvoorbeeld via Hootsuite. Volg uitsluitend accounts die relevant zijn voor je bedrijf.
2 Reacties
Hoi Lotte,
Ik had een vraagje in combinatie met je studie en social media. Aangezien je communicatie studeert vroeg ik mij af of dat niet een “nadeel” is dat je geen social media hebt?
Groetjes,
Sanne
Hee Sanne,
Goede vraag! Ik heb er inderdaad goed over moeten nadenken of het wel slim was om te stoppen met social media, als ik op mijn werk er veel mee bezig zou zijn.
Uiteindelijk was de conclusie dat de kans klein is dat ik in mijn werk met social media bezig ga (lees: beheren van social media kanalen). Uiteindelijk wil ik graag de schakel zijn tussen IT en Business, een business consultant. Dat betekent dat ik mij (hopelijk) na mijn studie kan gaan verdiepen in de IT sector en niet in social media.
Hoe zit jij met social media, gebruik jij het ook in je werk?