Ik ga twee weken veganistisch eten. Dit is waarom.
De afgelopen weken spookte het steeds vaker door mijn hoofd: “Zal ik over gaan op veganistisch eten?” Vorig jaar heb ik een blog geschreven over waarom ik toen veganistisch ben gaan eten. Echter, in de maanden die daarop volgde was ik onbewust weer in mijn eetpatroon beland dat bestond uit vlees, zuivel en andere dierlijke producten. Aangezien ik veganisme een interessante en inspirerende leefstijl vind, bekeek ik regelmatig documentaires op Netflix. Hierdoor ben ik tot verrassende nieuwe inzichten gekomen en wil ik graag weer een poging doen tot veganistisch eten. Dit keer met een bredere motivatie en laagdrempelig; twee weken lang. Ik vertel je graag mijn motivatie en hoe ik de twee weken vegan wil gaan aanpakken.
Veganisme en de bio-industrie
In de bio-industrie staat het winstoogmerk hoger dan de leefomstandigheden van de dieren. En hoe kan het anders? We consumeren met z’n allen zoveel dieren (in alle vormen) dat de slachting en verwerking steeds sneller moet plaatsvinden. Er is geen tijd meer om te bedenken dat een dier een levend wezen is, die we hebben gefokt voor om onszelf te voeden.
Vaak hoor ik mensen zeggen dat ze dagelijks vlees eten, maar absoluut geen slachting bij willen wonen. Tegen deze mensen zeg ik; steek je hoofd niet in het zand, want de slachting is nodig om die gehaktbal of biefstuk op jouw bord te krijgen. Het is voor de meesten moeilijk om te zien, maar dat is wel de realiteit. Ik ben van mening dat als je vlees eet, dat je dan ook bewust moet zijn dat er een dier voor is gestorven.
Let wel; ik ben niet anti-vleeseters, of hoe je dit wilt noemen. Ik heb een lange tijd dierlijke producten gegeten en was als jong kind al betrokken bij het slachten van onze eigen biologisch gehouden varkens en kippen. Van kinds af aan heb ik geleerd altijd respect te hebben voor het dier en deze goed te onderhouden en te behandelen.
Ik wil niet meer bijdragen aan de gruwelijkheden in de bio-industrie, aan het leed en de massaproductie van deze prachtige dieren. Door veganistisch te eten draag ik mijn steentje hier aan bij.

Veganisme en het milieu
Door onder andere het zien van de documentaire Terra op Netflix ben ik erachter gekomen dat de consumptie van dierlijke producten niet alleen invloed heeft op de dieren, maar ook op het gehele milieu.
Het voedsel voor alle koeien, varkens, geiten en kippen die worden gehouden moet allemaal worden verbouwd. Aangezien veel landbouwgrond onbruikbaar is geworden door het gebruik van gifstoffen en de wereldbevolking binnenkort de 10 miljard overstijgt, worden er in grote getallen oerwoud en natuurgebieden geruïneerd. Diersoorten sterven uit, grote beschermde natuurgebieden worden door industrialisatie steeds kleiner, de mondiale CO2-uitstoot word steeds hoger, de opwarming van de aarde wordt steeds heftiger.
Bovenstaande kan niet worden veranderd door een enkel persoon. Ik kan dit allemaal niet stoppen door mezelf vast te ketenen aan een boom. Toch kan ik wel een klein deel bijdragen door uitsluitend plantaardig voedsel te eten. Alle beetjes helpen, helemaal op langer termijn.
Veganisme en mijn gezondheid
“Melk is goed voor elk!” Een beroemde leus die mijn opa regelmatig zei als ik bij hem aan het eten was. Een prachtige slogan van de melkproducten die bijna iedereen wel kent. Juist, het is een slogan. Een slogan die door de jaren heen bijna een werkelijkheid is geworden. Bijna!
In de documentaire What The Health leggen veel artsen en professoren uit wat de gevolgen van dierlijke producten zijn voor je gezondheid. Ook vertellen ze dat dierlijke producten regelmatig in verband worden gebracht met diabetes en hart- en vaatziekten. Voor mij reden genoeg om hier mee te stoppen.
Wil je meer informatie over de invloed van melk op je gezondheid? Bekijk dan de website Melk, Je Kan Zonder!
Daarnaast heb ik veel ervaringen van mensen gelezen en gezien die veganistisch zijn gaat eten. Meer energie, minder medicatie, beter humeur, betere huid, geen after-dinner dip en een betere weerstand. Zelfs sporters als tennister Serena Williams en racecoureur Lewis Hamilton zijn veganistisch. Dat is toch in ieder geval het proberen waard!

Twee weken veganistisch eten
De keuze om twee weken lang veganistisch te eten is gebaseerd op onder andere de documentaire What The Health. Hierin geven wetenschappers aan dat je na twee weken veganistisch eten daadwerkelijk een positief verschil moet merken in je gezondheid. Ik ben hier al van overtuigd, maar wil toch eens zien of dit ook voor mij persoonlijk geldt. Helpt een veganistisch voedingspatroon ook mensen met een burn-out om zich beter en vitaler te voelen? Tijd om dat eens uit te testen!
Veganistisch eten is eigenlijk heel simpel: geen dierlijke producten. Geen vlees, eieren, zuivel, honing, gelatine, dierlijke kleurstoffen enzovoort enzovoort. Wat eet ik dan wel? Een heleboel; noten, water, sap, bonen, granen, zaden, groente en fruit.
Mijn vegan challenge; plan van aanpak
Voordat ik begin met de gepersonaliseerde vegan challenge heb ik een plan nodig om me voor te bereiden op wat er komen gaat. Wanneer je een totale ommezwaai maakt qua voeding zal je lichaam daar aan moeten wennen. Ik bereid me voor op de veganistische twee weken door de week van te voren al te minderen met het eten van dierlijke producten. Bij mij is dat vooral het minderen van yoghurt en kaas. Door dit de week ervoor aan te passen hoop ik dat het afkicken van dierlijke producten en het beginnen met plantaardige voeding iets minder heftig zal zijn.
Daarnaast bekijk ik recepten en onderzoek ik welke “gewone” producten in de supermarkt sowieso veganistisch zijn en welke ik daarvan lekker vind. Denk hierbij aan groente, maar ook aan cassave chips, hummus, sambal oelek, bonen en aardbeienjam (zonder gelatine, met pectine).
Verder eet ik de week ervoor nog twee van mijn lievelingsgerechten die niet veganistisch zijn; pasta met chorizo en geitenkaas en een pizza met salami. Dit kan tegenstrijdig lijken, maar zo ga ik met een beter gevoel de twee weken in. Onder andere ook omdat ik stiekem al wel weet dat ik langer veganistisch wil blijven eten. Op deze manier heb ik toch even hebben kunnen smullen van mijn lievelingsgerechten.
De voortgang van mijn vegan challenge
Elke week post ik een blog met daarin mijn ervaring van de week. In deze ervaring komen een aantal recepten, mindset, tips, drempels, de reacties vanuit de omgeving en mijn gezondheid aan bod. Als jij graag veganistisch wil eten of je eigen vegan challenge wil houden, hoop ik dat je hier wat aan hebt. Door mijn ervaringen bij te houden kan ik zelf mijn gezondheid in de gaten houden en aan het einde van de twee weken een goede conclusie trekken op de vraag: “Zorgt een veganistisch voedingspatroon dat ik mij beter voel?”
Eet jij al veganistisch? Heb je nog tips voor mij gedurende deze twee weken (of daarna)? Geef dan gerust een reactie onder deze blog. Alle tips over veganisme zijn welkom! Wil je meer informatie over veganisme? Bezoek dan eens de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.
Geen reactie