Hoe herstel je een verstoord dag-nacht ritme?
Overprikkeling. Een veel voorkomend symptoom bij stress en burn-out. Niets fijner dan hieraan te ontsnappen, niet waar? Soms kiezen mensen er bewust of onbewust voor om zich terug te trekken in huis of, zoals de titel al zegt, het dag- en nachtritme om te draaien en te verstoren. Maar hoe zorg je ervoor dat dit niet uit de hand loopt? Hoe herstel je van een verstoord dag- en nachtritme?
De dag staat voor bedrijvigheid
Voor de volledigheid is het goed om na te gaan waarom het voor veel mensen met stressklachten verleidelijk is om ’s nachts te leven. Overdag zijn de meeste mensen wakker en bezig met de dagelijkse bezigheden; stofzuigen, werken, tv kijken, auto rijden, werken.. Het leven gaat steeds sneller en wordt steeds drukker. Grote kans dat je bij overprikkeling last hebt van deze drukte. Wie weet hoor je de televisie van de buren, woon je bij een drukke weg of rennen de kinderen door het huis. De dag staat voor bedrijvigheid, maar hoe zit het met de nacht?
De nacht is absolute stilte
In tegenstelling tot de dag is de nacht ontzettend stil. Veel mensen slapen, wat betekent dat er weinig leefgeluiden zijn. Een ideale situatie voor mensen die snel overprikkeld raken. Je hoeft, voor je gevoel, geen rekening te houden met medebewoners of buren. Ze slapen immers, dus dat jij een boek op de bank aan het lezen bent is voor hun geen probleem. Net als het luisteren van muziek of het kijken van tv. De nacht is absolute stilte; een groot contrast met overdag.
Verstoord dag- en nachtritme
Soms is het ’s nachts leven zo prettig dat na een tijdje het een vast patroon is geworden. Misschien sta je op rond 17:00 uur en ga je rond 06:00 uur weer slapen. Opzich prima wanneer je midden in het een burn-out zit en geen verplichtingen hebt, maar niet wanneer je je weer in de maatschappij wilt begeven. Iedereen werkt immers overdag (op een paar uitzonderingen na), waaronder hulpverleners en ambtenaren.
Er zijn mensen die dit patroon in een keer kunnen doorbreken. Helaas is dit niet voor iedereen het geval. Wanneer het dag- en nachtritme is verstoord kan dit lastig zijn om te herstellen. Het vereist tijd en doorzettingsvermogen.
Het dag- en nachtritme herstellen
Als je van het leven ’s nachts wil overgaan naar overdag gaat dat niet vanzelf. Je lichaam is gewend geraakt aan het patroon en zal dus niet zomaar om 22:00 uur moe worden.
Er zijn twee methoden die je kan gebruiken om het dag- en nachtritme te herstellen:
- In een keer overgaan naar een ‘gezond’ dag- en nachtritme
- Afbouwen naar een ‘gezond’ dag- en nachtritme

In een keer een ‘gezond’ dag- en nachtritme
In een keer weer terug gaan naar je vorige slaappatroon is heftig. Helemaal wanneer je weinig energie hebt; wat voor veel mensen met een burn-out het geval is. Het is dus niet het advies wat ik zou geven wanneer je hier last van hebt.
Desondanks is het mogelijk om in een keer naar een ‘gezond’ dag- en nachtritme over te gaan; door een nacht door te halen en zo lang mogelijk wakker te blijven. Ga de aansluitende avond rond 21:00 uur op bed. Wanneer je dan wakker wordt rond 09:00 uur heb je je gewone ritme weer te pakken. Zorg dat je je de dagen erna strikt aan het ‘gezonde’ slaapritme houdt, ook wanneer je niet moe bent.. Zo kan je lichaam weer wennen aan het ritme.
Afbouwen naar een ‘gezond’ dag- en nachtritme
Een meer gecontroleerde en vriendelijke aanpak is het afbouwen. Probeer elke dag iets eerder op te staan en op bed te gaan. Deze methode kost meer tijd en geduld, maar tegelijkertijd vraagt deze ook minder van je lichaam. Uiteindelijk zorgt slaap voor energie. Met het afbouwen naar een ‘gezond’ dag- en nachtritme behoud je de energie en heb je uiteindelijk een goed ritme te pakken.
Tips om jouw dag- en nachtritme succesvol te herstellen
Na deze uitleg wil ik je de volgende tips meegeven om met succes jouw dag- en nachtritme te herstellen:
- Zet voldoende wekkers
- Maak een slaapschema voor de komende week
- Zoek steun bij je partner of familieleden
- Gebruik geen elektronische schermen voor het slapen gaan
- Ga geen spannende boeken lezen voor het slapen gaan
- Neem melatonine tabletjes
- Gebruik oordoppen
- Zorg voor frisse lucht in de slaapkamer
- Zorg dat de slaapkamer donker is
- Mediteer of doe lichaamsoefeningen om te ontspannen voor het slapen gaan
- Leg jezelf niet teveel druk op om het slaappatroon te herstellen
- Luister naar je lichaam
- Neem de tijd om het patroon te herstellen
Conclusie
Zoals je hebt kunnen lezen is de nacht een oase van rust en voor velen een toevluchtsoord. Echter, wanneer je je weer meer in de maatschappij wilt begeven kun je je slaappatroon herstellen. Het vraagt tijd en vastberadenheid, maar vraag nooit te veel van jezelf. Het verbeteren van het slaappatroon is tenslotte een weg naar herstel.
Heb jij ook te maken gehad met een verstoord dag- en nachtritme? Of heb jij nog tips voor anderen? Laat een reactie achter!
Geen reactie