Het leven na een burn-out
Maanden, misschien jaren heeft je leven in het teken gestaan van een burn-out. Vermoeidheid, irritatie, stress, onbegrip vanuit de omgeving.. Je hebt dit allemaal overwonnen en daar mag je trots op zijn! Je bent hersteld van een burn-out. Dan komt de volgende stap; het leven na een burn-out. In deze blog wil ik ingaan op het leven na een burn-out. Wat kom je tegen en hoe kan je hier het beste mee omgaan?
Overvraag jezelf niet na een burn-out
Allereerst is het ontzettend belangrijk om niet te hard van stapel te lopen nadat je bent hersteld van een burn-out. Hoe frustrerend het ook is om te horen; je bent niet voor niets in een burn-out terecht gekomen. Het feit dat je geen last meer hebt van een burn-out betekent helaas niet dat je gelijk weer vol aan de slag kan gaan. Door de activiteiten rustig op te bouwen (net zoals tijdens je herstel) leer je je lichaam en hoofd hier aan te wennen, zodat de kans kleiner is op een terugval. Dat zou zonde zijn toch?
Meedraaien in de maatschappij
Als ik naar mijn eigen herstel kijk dan stond ik als snel weer te popelen om mee te draaien in de maatschappij. Na lang thuiszitten en elke centimeter van mijn woning te hebben gezien vond ik het super leuk om weer aan het werk te gaan en mensen te ontmoeten. Ik verlangde naar het weer “nuttig” zijn.
In een gesprek met een maatschappelijk werker, een medewerker van het UWV of een psycholoog kun je een stappenplan opstellen zodat je weer, zonder problemen, kan meedraaien in de maatschappij. In dit gesprek is het ook mogelijk om te vragen naar ondersteuning bij het vinden van een baan of eventueel een financiële toelage.
Wanneer je aan het solliciteren bent dan is het niet erg om bij de toekomstige werkgever aan te geven dat je in het verleden een burn-out heb gehad. Je bent dan niet alleen eerlijk naar de werkgever maar ook naar jezelf. Dit zal hij of zij alleen maar waarderen. Ook kun je aan deze ervaringen een positieve draai geven door aan te geven dat je hierdoor zelfbewust bent geworden, beter hebt leren omgaan met stress en werkdruk en je beter kan inleven in anderen bij een soortgelijke ervaring.
Beginnen aan een studie
Als student bent (geweest) en je wilt na een burn-out (weer) beginnen aan een studie, dan is het handig om in gesprek te gaan met de decaan van het opleidingsinstituut. Mocht jij behoefte hebben aan extra hulp(middelen) dan is hij of zij degene die dit kan regelen. Ook wanneer je in financiële problemen zit doordat je nog niet fulltime kan werken dan kan heeft het decanaat soms nog een potje waarmee ze je kunnen helpen.
Wanneer je 30 jaar of ouder bent en je kan naast je studie nog niet voldoende werken dan heeft de DUO een speciale lening voor je; het levenlanglerenkrediet. Ben je nog geen 30 jaar of ouder dan heb je recht op studiefinanciering of een studielening bij de DUO. Wanneer je deze hebt “opgemaakt” of je hier niet voor in aanmerking komt, ga dan in gesprek met de gemeente; soms kom je in aanmerkingen voor een persoonlijke toelagen.
Let op: aan het levenlanglerenkrediet zijn voorwaarden verbonden. Deze kan je vinden op de website van de DUO.
Altijd rekening houden met het verleden
Als founder van Stress Student ben ik met veel ervaringsdeskundigen in contact gekomen. Over het leven na een burn-out waren veel duidelijk; je moet er de rest van je leven rekening mee houden. Het is een levensles waar je continu aan het herinnert wordt als je hier geen rekening mee houdt. Frustrerend, maar noodzakelijk. Probeer rustmomenten in te plannen en te blijven luisteren naar je lichaam. Lukt het allemaal even niet? Raak dan niet in paniek, maar geef je eraan over en neem een dagje vrij.
Het leven na een burn-out
Het leven na een burn-out; nobody said it was easy. Uiteindelijk zal ook jij je weg weer vinden. Schroom niet om aan te kloppen bij instanties die je kunnen helpen en vergeet niet rekening te blijven houden met jezelf. Jij bent belangrijk! Zorg goed voor jezelf.
Geen reactie