Sporten tijdens een burn-out? Zo pak je het aan!
Het klinkt tegenstrijdig: energie besteden aan sporten terwijl je volledig uitgeput bent. Als je vermoeid op de bank of bed ligt dan denk je niet snel aan sporten. Toch weten we allemaal dat sporten ontzettend gezond voor ons is. Het maakt ons lichaam sterker en zorgt dat we langer kunnen leven. Maar wat is de meerwaarde van sporten tijdens een burn-out en hoe pak je dit precies aan?
Sporten vermindert stress, maar zorgt ook dat je minder vatbaar bent voor stress in de toekomst
Sporten helpt tegen stress
Wanneer je stress ervaart maakt je lichaam het stresshormoon coritsol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat we snel kunnen reageren en vluchten. Je zou kunnen zeggen dat ons oerinstinct geactiveerd wordt. Door in beweging te komen, wordt dit hormoon sneller door je lichaam afgebroken, waardoor je je minder gestresst voelt.
Sporten tijdens een burn-out zorgt niet alleen voor lichamelijk minder stress. Wanneer je bijvoorbeeld een rondje aan het wandelen bent, leidt je dit af van de negatieve gedachten en zorgen. Zo zorg je op een gezonde manier voor een pauze van het piekeren en het denken aan problemen.
Sporten tijdens een burn-out? Maar ik ben doodop!
Wanneer je nauwelijks de trap op kan komen is het niet verstandig om te gaan sporten. Je bent zowel mentaal als lichamelijk gesloopt en daarom is het belangrijk dat je je lichaam eerst de tijd geeft om uit te rusten. Wanneer je aan de bank of het bed gekluisterd bent, kun je stellen dat je beter even kan wachten.
Wanneer je goed naar je lichaam luistert, kun je meestal zelf goed voelen of je lichaam toe is aan een wandeling of dat het beter is om nog even met sporten te wachten. Jouw omgeving kan allerlei verschillende adviezen geven, maar uiteindelijk bepaal je zelf wat goed voor jezelf is en wat jij aan kan.
Ja, maar hoe dan?
Oke. Wanneer je hebt besloten dat je weer wilt gaan sporten tijdens een burn-out is het belangrijk om niet te snel van start te gaan. Opbouwen is hierbij het magische woord. Ook al sta je te trappelen om op een aantal kilometer te rennen of een half uur te gaan zwemmen, wees bewust dat je lichaam dit niet meer gewend is. Je lichaam is compleet knock-out geweest en moet wennen aan het in beweging komen. Begin daarom bijvoorbeeld met een blokje om, bijvoorbeeld een rondje van 200 meter. Ook hier is het belangrijk dat je luistert naar je lichaam en stopt wanneer je voelt dat grens is bereikt.
Opbouwen is het magische woord wanneer je wil sporten tijdens een burn-out
Doe de sport die jij leuk vindt
Elk begin is goed. Als jij graag een rondje wil wandelen of een paar baantjes wil zwemmen, niemand houdt je tegen! Het is belangrijk dat jij een sport beoefent die jij leuk vindt. Het is namelijk ook belangrijk dat je jezelf niet pusht om te gaan sporten. Dit zorgt namelijk weer voor stress en dat is het tegenovergestelde van wat we willen bereiken. Zorg daarom dat je een sport doet die je leuk vindt om te doen, zodat je er niet met tegenzin heen gaat.
Voorbeelden van sporten die je kan doen:
- Wandelen
- Zwemmen
- Fietsen
- Steppen
- Skeeleren
- Schaatsen
- Wielrennen
- Yoga
Vraag hulp
Vind je het moeilijk om te beginnen met sporten? Of wil je graag samen met iemand anders doen? Vraag dan hulp in jouw omgeving. Misschien wil een vriend(in) of buurvrouw wel mee om je gezelschap te houden.
Pak je het liever professioneel aan? Bericht dan de plaatselijke sportschool om samen met een personal trainer aan de slag te gaan. Natuurlijk kun je ook een afspraak maken met de huisarts om advies te vragen.
1 Reactie
Ik heb een tip die vele mensen kunnen helpen. Na een jaar niet meer dan een kwartier durven lopen ben ik begonnen bij de Energy control method in de kolk van Almelo. Na een maand kan ik nu dagelijks een uur lopen en sport ik 2 keer per week. Door biofeedback zie je wat je aankan en krijg je weer vetrouwen in je lichaam. Mij gaat het in ieder geval goed af!